JAARVERSLAG 2020/21
(1 april 2020 – 31 maart 2021)
STICHTING FATHER PAUL VINCENT RAVI FOUNDATION
INHOUDSOPGAVE
- Algemeen.
- Historie.
- Organisatie.
- Beleid.
- Fondsenwerving.
- Publiciteit.
- Jaarverslag 2020/21.
- Belangrijke gebeurtenissen in het verslagjaar.
- Bestuur/ontwikkelingen Stichting.
- Investeringen kindertehuis.
- Exploitatie kindertehuis.
- Verwachtingen / plannen.
- Financiële verantwoording over 2020/2021 (1/4-2020 – 31/3-2021).
Zie afzonderlijk “Financieel Verslag over het boekjaar 2020/2021”
Bijlage: Financiële verantwoording UDHAYA over 2020/21 (1/4-2020 – 31/3-2021)
- Algemeen.
Historie
De Stichting Father Paul-Vincent Ravi Foundation is opgericht op 14 oktober 2003 met als doel het als sponsor beschikbaar stellen van gelden ten behoeve van kindertehuizen in India, alsmede het bieden van hulp bij het realiseren van woningbouwprojecten voor de minderbedeelden in India.
De afgelopen jaren is geld ingezameld en zijn uitgaven gedaan voor de aankoop van een grondstuk (2005) en de bouw van een (eerste) kindertehuis in India. Dit kindertehuis is in 2007 in gebruik genomen.
Om voldoende grip te houden op de besteding van de gelden in India wordt daar eveneens via een Stichting gewerkt: Trust of United Action for People. Deze Stichting is nodig om 3 redenen:
- Het verwerven van de grond voor het eerste kindertehuis
- Het ter plaatse toezicht houden op de activiteiten
- Het mogen ontvangen van gelden uit het buitenland.
Organisatie
Het bestuur van de Stichting in Nederland is in het verslagjaar gewijzigd. Vanwege een verder verslechterde gezondheid van onze oud-voorzitter en oprichter van de Stichting Piet van Gastel, heeft deze zich in juli 2020 moeten terugtrekken uit het bestuur. Het bestuur heeft hem als dank voor de vele verdiensten voor de Stichting en het kindertehuis benoemd tot ere-voorzitter.
Vanwege het uittreden van Piet en de gevorderde leeftijd van het grootste deel van huidige bestuur is uitbreiding van het aantal bestuursleden nog acuter geworden. Het bestuur beoogt derhalve uitbreiding met minimaal één (jeugdig) bestuurslid maar zo mogelijk 2, waardoor er een verdere verjonging van het bestuur bewerkstelligd wordt en de continuïteit daarmee beter gewaarborgd wordt.
Naast het bestuur fungeert Pater Paul Vincent ook nog steeds als adviseur van het bestuur. Vanuit zijn nieuwe standplaats in Alabama (USA) houdt hij toch nog intensief contact met de bestuurders en leiding van het kindertehuis in India. Verder wordt ere-voozitter Piet van Gastel regelmatig betrokken bij en geïnformeerd over het wel en wee van de Stichting.
Jaarlijks wordt een jaarverslag opgesteld, waaruit de activiteiten blijken en wordt een verantwoording opgesteld over de ontvangsten en uitgaven.
De Stichting houdt toezicht op de verantwoording van de gelden in India door:
- Periodiek overleg met pater Paul Vincent.
- Foto’s van de situatie ter plaatse, zoals verbouwingen, bijeenkomsten e.d.
- Het beoordelen van het door de accountant van de Stichting UDHAYA in India opgestelde Financieel Verslag.
- Bezoeken ter plaatse (de laatste jaren door pater Paul Vincent).
Voor de goede orde zij vermeld dat reis- en verblijfkosten hierbij niet ten laste van de Stichting zijn gekomen, maar voor eigen rekening van de betreffende bestuursleden c.q. adviseur zijn geweest.
Beleid
Alhoewel de economische ontwikkelingen in India de afgelopen jaren redelijk voorspoedig zijn geweest, zijn er nog altijd 40 miljoen kinderen in dat land, die geen onderwijs (kunnen) genieten. Wij achten het daarom van belang om door te gaan met het werven van gelden voor en het investeren van deze gelden in dergelijke projecten.
De selectiecriteria die gehanteerd worden bij de aanname van kinderen zijn: mate van armoede / kansloosheid, motivatie en ontwikkelingsmogelijkheden die wij hen kunnen bieden (geloof speelt geen rol bij selectie van kinderen voor het kindertehuis). Nadrukkelijk is er voor gekozen om ook kinderen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking op te nemen, om hen zodoende ook een kans te geven op een menswaardig bestaan en andere kinderen gewend te laten zijn aan het feit dat deze kinderen ook een volwaardig lid zijn van onze samenleving (hetgeen in dit land nog zeker niet als normaal wordt beschouwd).
Er is voor gekozen om in principe slechts 1 kind per gezin op te nemen en geen gemengde groepen (jongens en meisjes) te vormen, omdat dit tot ongewenste vriendschappen zou kunnen leiden en daardoor tot een negatieve beeldvorming over ons vanuit katholieke achtergrond opgezet kindertehuis in een overwegend hindoeïstische omgeving.
Uiteraard is het van belang dat de ontvangen gelden in eerste instantie worden aangewend voor het beheer en de exploitatie van het bestaande tehuis. Investering in een nieuw tehuis zal dus pas aan de orde zijn, wanneer voldoende middelen beschikbaar zijn voor een dergelijke investering en ook de exploitatie verantwoord is (voor de jaren daarna voldoende gelden te verwachten hiervoor).
Zoals in het vorige Jaarverslag is vermeld is het kindertehuis in het verslagjaar 2019/2020 door de overheid in India gedwongen om huisvesting te realiseren voor de beheerder en het gezin van de kok. Dit is in de eerste maanden van 2020 gerealiseerd op het terrein van het kindertehuis in een afzonderlijk nieuw gebouw. Hierdoor kon voortzetting van de huisvesting van circa 25 kinderen in het hoofdgebouw veilig gesteld worden.
Op de aanvraag voor de grotere uitbreiding middels een extra verdieping op het hoofdgebouw is door de overheid nog steeds geen beslissing genomen. Gezien de ervaringen met de begin 2020 gerealiseerde nieuwbouw en het jaarlijks teruglopende bedrag aan donaties is het ook de vraag of bij een toekomstige vergunningverlening het verantwoord is deze grote investering te doen. Immers zullen dan ook de jaarlijkse exploitatiekosten stijgen, waardoor er een nog groter tekort in de jaarlijkse donaties zal optreden. De afweging en besluitvorming hierover is uiteraard pas aan de orde wanneer de vergunning daadwerkelijk verkregen wordt.
Fondsenwerving
In het verleden heeft de fondsenwerving met name bestaan uit acties (benefietdiners, verwerving betrokkenheid bedrijven, “vriend van ons kindertehuis” worden, en dergelijke).
Verder worden gelden verkregen uit eenmalige of periodieke donaties, alsmede in de afgelopen jaren ook enkele legaten.
Om meer aandacht te krijgen alsmede om het contact met donateurs en andere belangstellenden te intensiveren, wordt sinds 2014 periodiek een Nieuwsbrief uitgebracht. Ook dit heeft tijdelijk tot een toename van de donaties geleid.
Ook de Stichting UDHAYA tracht in India zelf actief te zijn in het werven van gelden. Naar aanleiding van wetgeving in India, waarbij beursgenoteerde ondernemingen verplicht worden een beperkt percentage van hun winst te schenken aan goede doelen, tracht men in dat kader ook contacten te leggen. Tot nu helaas nog zonder resultaat.
In de omgeving van Eindhoven wonen veel expats (werkzaam bij ASML en soortgelijke ondernemingen), die voor een belangrijk deel afkomstig zijn uit India. Om hen eveneens te betrekken bij onze Stichting wordt contact gelegd met organisaties in Eindhoven, waar deze expats vaak lid van zijn.
Omdat pater Paul Vincent nu enkele jaren werkzaam is in de USA, krijgt het kindertehuis in India daar ook enige bekendheid. Als gevolg van vragen van potentiële donateurs wordt in 2021 onze website aangepast, zodat ook Engelstaligen kennis kunnen nemen van de
stichting en de ontwikkelingen van het kindertehuis, alsmede de jaarlijkse verantwoordingen middels jaarverslag en Financiële Verantwoordingen.
Wij gaan er van uit dat voorgaande acties de komende jaren weer tot een structurele toename van de donaties zullen leiden.
Publiciteit
Naast de persoonlijke benadering geeft de Stichting bekendheid aan haar activiteiten door middel van:
- Het jaarlijks op te stellen Jaarverslag met Financiële Verantwoordingen.
- De website (waarop het Jaarverslag en de Financiële Verantwoordingen ook worden vermeld (zijn te downloaden).
- De Nieuwsbrief (gemiddeld 1 keer per jaar).
- Nieuwsmedelingen (indien tussentijds aan de orde)
- Jaarverslag 2020/21.
Belangrijke gebeurtenissen in het verslagjaar
De belangrijkste gebeurtenis was – zoals ook elders in de wereld – de COVID 19 pandemie. Dit heeft ook voor het kindertehuis veel impact gehad. Ook in India werden scholen gesloten, werd onderwijs op afstand gegeven en moesten extra investeringen worden gedaan in hulpmiddelen (laptops e.d. om onderwijs op afstand te kunnen volgen).
In India raakten veel gezinnen werkloos en daardoor in financiële problemen. In enkele gevallen heeft het kindertehuis zich genoodzaakt gezien ouders van enkele kinderen te helpen overleven.
Pater Paul Vincent heeft vanwege de COVID-perikelen zijn beoogde bezoek aan het kindertehuis in India – ondanks enkele keren uitstel – niet kunnen realiseren.
Positief is dat geen van de kinderen en leiding van het kindertehuis zelf met een besmetting geconfronteerd is, mede dankzij goede interne afspraken.
Bestuur/ontwikkelingen Stichting
Ook voor het bestuur van onze Stichting gold lange tijd – mede in relatie tot de leeftijden van de meesten – dat fysieke vergaderingen niet verantwoord waren. Daarom is diverse keren op afstand overleg gepleegd en vergaderd en is er regelmatig per mail overlegd. Er zijn afgelopen jaar daarom slechts 2 live bestuursvergaderingen geweest, waarbij een keer
alle bestuursleden aanwezig waren en de andere keer 1 bestuurslid vanwege een ziekenhuisopname niet aanwezig kon zijn.
Zoals hiervoor reeds is vermeld is het bestuur nog steeds op zoek naar een minstens één nieuw bestuurslid om een gewenste verjonging en een meer evenwichtige balans (qua leeftijden) binnen het bestuur te bereiken en daarmee de continuïteit van de Stichting beter te waarborgen.
Het bedrag aan vaste donaties was in het verslagjaar evenals het vorige jaar circa € 9.000. In tegenstelling tot het jaar daarvoor was er geen sprake van legaten. Omdat de exploitatiekosten mede als gevolg van COFID 19 hoger waren (extra studiekosten, ondersteuning enkele ouders) was er sprake van een hoog exploitatieverlies van € 20.000.
Investeringen kindertehuis
De investeringen in het verslagjaar betroffen € 1.191, zijnde de laatste posten van de nieuwe huisvesting van de leiding.
Exploitatie kindertehuis
In het verslagjaar waren er 25 kinderen in het kindertehuis en kwamen er 27 kinderen qua exploitatiekosten ten laste van het kindertehuis (2 kinderen verbleven in een hostel). Het lagere aantal kinderen dan het vorige jaar had te maken met de aangescherpte overheidsbepalingen en dankzij de gerealiseerde afzonderlijke woonruimte voor de beheerder en het gezin van de kok.
Verder werd vanuit het Loes Remorie Fonds in het verslagjaar een bijdrage in de studie betaald van 3 meisjes (medische opleiding aan de Universiteit). Zonder deze financiële ondersteuning hadden deze meisjes deze opleiding nooit kunnen volgen.
De leiding van het kindertehuis was in het afgelopen jaar ongewijzigd te weten beheerder, een kok met meewerkende echtgenote, een assistent-kok, assistenten voor de beheerder (een “huisvader” en een “huismoeder”), alsmede een bewaker (verplicht gesteld door de overheid). Verder zijn er ook nog 2 vrijwilligers actief, hetgeen ook noodzakelijk is om aan de vereiste personeelsbezetting te voldoen.
Zoals uit de bijlage (Financiële Verantwoording van UDHAYA, het tehuis in India) blijkt, bedroegen de exploitatiekosten het afgelopen jaar bijna € 39.000, waarvan het grootste deel werd besteed aan rechtstreekse kosten van / voor de kinderen ( € 35.000) en de rest voor afschrijving van het kindertehuis (€ 4.000 – geen pay-out).
De exploitatiekosten per kind bedroegen in het verslagjaar afgerond 98,000 rupees / € 1.142 (gerelateerd aan 27 kinderen). De kosten per kind kwamen daarmee in rupees 8%
hoger uit dan een jaar eerder, maar in euro’s maar 4% hoger. Dit laatste was geheel een gevolg van de koersdaling van de rupee ten opzichte van de euro (in 2019/2020 was de gehanteerde koers 83 rupee per euro, in het verslagjaar 86).
In totaal werd er door onze Stichting € 30.000 overgemaakt naar UDHAYA, waarvan er – zoals al is aangegeven – ruim € 1.000 is besteed aan de genoemde investering in uitbreiding huisvesting. Aangezien er per 31 maart 2020 door UDHAYA nog € 5.000 bankvordering aanwezig was en per 31 maart 2021 vrijwel geen bankvordering, heeft men feitelijk € 34.000 besteed aan exploitatiekosten.
Wij zijn alle donateurs zeer erkentelijk voor hun bijdragen in het afgelopen jaar. Mede dankzij hen zijn wij in staat UDHAYA te ondersteunen bij haar belangrijke activiteiten voor deze kansarme kinderen.
Verwachtingen / plannen.
Wij hopen dat de beperkingen als gevolg van de pandemie zowel in India als in het kindertehuis in de loop van dit jaar over tot het verleden gaan behoren.
Dat zou zowel voor de kinderen van het kindertehuis als de ouders van de toch al kansarme kinderen enige verlichting brengen.
Verder hopen we dat de acties voor nieuwe donateurs succesvol zullen zijn, zodat de exploitatiekosten van het kindertehuis voor langere tijd structureel gedekt zullen zijn.
Verder zullen we serieus gaan zoeken naar een nieuw bestuurslid. In het verslag van vorig jaar moesten we melden dat onze voormalige voorzitter en oprichter, Piet van Gastel, om gezondheidsredenen zich had moeten terugtrekken als voorzitter en in deze was opgevolgd door ondergetekende. Helaas heeft Piet vanwege een verder verslechterende gezondheid medio 2020 moeten besluiten om ook af te treden als bestuurslid.
Wij willen hierbij nogmaals – mede namens de kinderen en medewerkers van het kindertehuis – onze grote dank en waardering uitspreken voor zijn grote inzet en bijdrage voor het geluk van de vele kansarme kinderen in India.
Vastgesteld in de bestuursvergadering te Eindhoven 15 september 2021
Olaf van Gastel, voorzitter
Loes Laurense, secretaris
Piet Joosten, penningmeester
Laurens van den Boezem, lid
HELP ZE NU